Startpunt: Le Cluseau
er opuit met de auto, de fiets of gewoon te voet.

In de omgeving van deze vakantiewoning vindt u rust, kalmte en prachtig uitzicht, waar u volledig tot rust kunt komen, van de prachtige natuur kan genieten en heerlijk kan eten in de vele Franse restaurants in de pittoreske dorpjes. 

Wat is er te doen in de omgeving;

Het landschap is heuvelachtig en zeer afwisselend  na iedere bocht op heuveltop ontpopt zich een nieuw uitzicht.  De directe omgeving leent zich ook uitstekend voor korte en langere wandelingen of een fietstocht op een van de aanwezige mountainbikes.

 

Voor de dagelijkse boodschappen als brood ga je naar Vertaillac (8 km)

Riberac (10 km)

De grotere boodschappen kun je in Riberac doen.
Hier vind je onder andere de grote Supermarkt E.Leclerc.
Op vrijdagochtend is het in Riberac markt.  Dit is een ware ontmoetingsplaats voor de hele bevolking uit de omgeving.

Boeren uit de omringende dorpen zullen de wekelijkse gang naar de markt niet gauw overslaan. Het is de enige gelegenheid om oude bekenden, schoolvrienden van vroeger of een ver familielid te ontmoeten.
Er worden tijdens de gesprekken ook zaken gedaan. Ogenschijnlijk maken ze een praatje over koetjes en kalfjes, in werkelijkheid wordt er van alles geregeld. En natuurlijk wordt het laatste nieuws uitgewisseld.

Maar u zult ook versteld staan welke andere talen je hier ook nog hoort spreken. Als je toch op de markt bent, vergeet dan niet koffie te drinken bij Café des Colonnes.  

 

Bertric Buree (6km) is een mooi schilderachtig dorp met een monumentale kerk en dorpskern.

 

Perigueux (35 km)

Perigueux, de hoofdstad van de Dordogne is een schitterende oude stad met smalle winkelstraatjes en terrassen. Hier worden in de zomermaanden regelmatig "brocantes" gehouden langs de oever van de Vezere.

 

Truffelmarkt ( ca 200km)

De truffel is een soort zwam die onder de grond groeit, vooral in de buurt van eiken, de zogenaamde truffeleiken. Deze onooglijke zwarte zwam is zo geurig dat hij door de in Frankrijk bekende gastronoom Curnonsky de geparfumeerde ziel van de Périgord werd genoemd.

De truffel wordt met behulp van varkens of honden opgespoord omdat wij mensen zijn delicate geur pas waarnemen als hij eenmaal op ons bord ligt en verwerkt is in verfijnde gerechten.

De beroemdste truffel-markt wordt gehouden in Lalbenque (bij Cahors) van december t/m maart, elke dinsdagmiddag om 14.00 uur precies. Het heeft iets van een theatervoorstelling, want hier komen de grote jongens van de beste restaurants van Frankrijk (matadors worden ze spottend genoemd) truffels kopen van wereldvreemde boertjes en boerinnetjes die met hun tot de rand toe gevulde mandjes naast elkaar in een rij staan opgesteld.
Vóórdat de handel begint, worden de truffels bekeken, betast en op de hand gewogen. Er wordt iets opgeschreven, gemompeld en hier en daar een tevreden glimlachje getoond. Op het moment-suprême, om 14:00 uur precies, als de kerkklok slaat, worden de even tevoren gemaakte afspraken direct omgezet in daden en binnen een kwartier is de markt afgelopen. In steegjes en portieken vinden de daadwerkelijke transacties plaats. De inhoud van de mandjes wordt geruild tegen dikke pakken bankbiljetten en daarna drinken ze er met z'n allen een stevig glas prune (pruimenbrandewijn) op.
In Sorges is het Musée de la Truffe (l0:00-12:00- en van 14:00-18:30 uur, ma. gesloten.)
 

 

Kastelen route

In de Dordogne vind u vele schitterende kastelen Tijdens een rondrit door de Perigord  kunt bijvoorbeeld de kastelen. Montfort, Hautefort, Les Milandes (met een expositie van een  buitengewone ex-bewoonster,Josephine Baker) , Beynac en Castelnaud aandoen.  

Chateau Les Milandes, voormalige verblijfplaats van de legendarische Josephine Baker

 

Grotten route

In de Perigord vind u vele grotten. Een aantal hebben een historie die terug gaat naar de pre-historie.

De grotten zoals de wereldberoemde van Lascaux (120 km), Pech-Merle en Gouffre de Padirac mag u zeker niet overslaan.

De vondsten van voorwerpen en de kleurrijke rotsschilderingen, van Lascaux zijn wereldberoemd.  

 

Oh en Ah” route

Gezellige middeleeuwse dorpjes  en stadjes ontdekken zoals bijv. Sarlat, Monpazier, Brantôme, Bergerac  (55 km).

En wat te denken van de schilderachtige dorpjes, zoals Beynac en Rocamadour,(100km) die hoog tegen de steile rivierwanden zijn gebouwd.

Niet volgens een uitgestippelde route of via de grote weg, maar doe dat op uw gemak, genietend van alles wat de Périgord u te bieden heeft. Op deze manier leert u de Périgord pas echt kennen!

 

Wijn route  

De Dordogne staat natuurlijk ook bekend om zijn wijnen. 
Als Frankrijk-liefhebber wist u dat natuurlijk al. Dus mag een Wijn-route  in uw vakantieplannen niet ontbreken.

De eenvoudigste wijnroute start in Riberac, bij de supermarkt van  E.LeClerc. In de schappen van deze supermarkt kunt u een keuze maken uit misschien wel 100 verschillende en betaalbare wijnen.

Wie tijdens zijn wijn route ook nog wat wil zien en proeven, rijdt naar Bergerac (55 km). Vanuit Bergerac starten een 4 tal wijn routes langs zo’n 100 châteaux. Bij de aangesloten wijnhuizen kunt u wijnen proeven en kopen ook worden vaak rondleidingen gegeven.

Een echte wijnliefhebber slaat hierbij het schitterende wijnstadje Saint Emilion niet over.(ca 80km)

 

 

Culinaire route

Om de dag af te sluiten kunt u op vele plaatsen terecht. Ga gewoon zelf opzoek en laat uw tips achter in ons gastenboek.

Gun uzelf de tijd om rond te kijken, te ruiken en te proeven.

Door de hele streek vind u specialiteiten zoals;

- de "foie gras" (specialiteiten van ganzenlever);
- de "omelette aux cèpes" (omelet met eekhoorntjesbrood);
- de "gateaux aux noix" (walnotentaart).

 

Kajaken

Kanoën en kajakken op de rivier de Dordogne, de Vèzère, de Lot of Célé

Update: 08 mei 2019